در این جلسه که با حضور استاد دکتر آقامیر و استاد دکتر اینانلو ، دستیاران ارولوژی یک بیمارستان سینا ((دکتر حامد رضایی، ، دکتر حسین گنجعلی و دکتر محمد رضا رحیمی)) و فلوی محترم اندویورولوژی (جناب دکتر البرز صلواتی ) برگزار گردید ابتدا دکتررضایی در مورد موضوع صحبت نمود و در انتها نکات تکمیلی توسط استاد دکتر آقامیر مطرح گردید
در ضایعات بالاتر از ساقه مغز که سبب درگیری ادراری میگردند معمولا باعث ایجاد کنتراکشن های غیر ارادی مثانه با عملکرد اسفنکتری هماهنگ میگردد. حس و عملکرد اسفنکتر مخطط معمولا حفظ میگردد و در برخی موارد ممکن است تاخیر یا کاهش حس ادرار ایجاد گردد.
بیماران با ضایعات کامل نخاعی در سطح تی 6 تا اس 2 پس از بهبود شوک نخاعی دچار انقباضات غیر ارادی مثانه بدون احساس ادرار، همراه یا عدم هماهنگی اسفنکتر مخطط میگردند.
در ضایعات بالاتر از تی 6 ممکن است علاوه بر ان دیس سینرژی اسفنکتر صاف و هیپررفلکسی اتونوم رخ دهد.
در ضایعات نخاعی پایین تر از اس 2 معمولا دچار انقباضات غیر ارادی نمیشوند. در اغاز شوک نخاعی ارفلکسی دترسور با توجه به وسعت ضایعه رخ میدهد
سپس درجاتی از کاهش کمپلیانس مثانه در فاز پرشدن معمولا به علت فیبروز دیواره مثانه به وجود می اید.
در موارد آسیبهای عروقی مغزی، شایعترین تظاهر در دراز مدت به صورت هیپراکتیویتی فازیک دترسور میباشد. معمولا حس مثانه نیز دست نخورده باقی میماند.
در موارد اتاکسی مخچه ای تظاهرات به صورت بی اختیاری ناسی از اور اکتیویتی دترسور بوده و در صورت ارفلکسی دترسور احتباس ادراری رخ خواهد داد.
بیماران فلج مغزی به طور معمول قادر به کنترل ادرار بوده و فاز پرشدگی و تخلیه ادرار نرمال دارند. در موارد ایجاد اختلال ادراری در این افراد،
ناهنجاری یورودینامیک مربوط به سطح بالاتر از برین استم میباشد.
اختلالات ادراری در 35 تا 70 بیماران پارکینسون رخ میدهد که شایع ترین علامتهای ان به صورت فوریت و تکرر ادرار و ناکچوریا و بی اختباری فوریتی میباشد.
شایع ترین اختلال یورودینامیک اور اکتیویتی مثانه میباشد.
در بیماری ام اس در 50 تا 90 درصد موارد شکایات ادراری وجوددارد . اور اکتیویتی دترسور شایع ترین یافته یورودینامیک در این بیماران میباشد که در 30 تا 65 درصد موارد به همراه دیس سینرژی اسفنگتر مخطط میباشد.
در بیماران ام اس در صورت لزوم استفاده از کاتتر هایادراری داخلی ، روش سوپراپوبیک ارجح میباشد.
در آسیب های نخاعی ساکرال آرفلکسی دترسور به همراه کمپلیانس نرمال یا افزایش یافته مثانه به عنوان یافته اولیه دیده میشود که در ادامه ممکن است کاهش کمپلیانس مثانه رخ دهد.
در اسیب های نخاعی ساکرال و سوپراساکرال تطابقی میان یافته های بالینی و یافته های یورودینامیک وجود ندارد.
در خصوص درمان عفونت ادراری در بیماران آسیب نخاعی، در موارد باکتری اوریا فقط در صورت وجود علانت ادراری ، درمان عفونت
توصیه میگردد.
دیسکوپاتی ها نیز ممکن است سبب ایجاد اختلالات ادراری گردند. در این موارد انجتم یورودینامیک قبل از درمان لامینکتومی توصیه میگردد.
ادامه بحث در جلسه آینده مطرح خواهد شد.
|